Kjære klikkertrener! I dag vil vi gjerne gi deg en liten utfordring. Your mission – if you choose to accept it – er å SHAPE hunden til å holde posisjonen i sitt, ligg og/eller stå i minst 5 sekunder når den befinner seg rett foran deg (du vet, rett foran deg – der hvor klikkerhunden din vanligvis begynne å tilby ørten forskjellige atferder med en gang).

Dette er ikke akkurat verdens vanskeligste shapingutfordring, så la oss gjøre den litt mer interessant… (du hører nå Mission Impossible temaet spille i bakhodet mens du leser videre).

Regler for utfordringen:

1. Godbit/leke skal være gjemt i lomma til etter klikket.

2. Hunden skal FRIVILLIG innta startposisjonen og også FRIVILLIG holde samme posisjon til du klikker. Du skal med andre ord ikke bruke verken håndtegn, ord eller andre signaler for å få den til å bli sette seg og deretter sittende – du skal kun klikke og belønne med lek eller godbit når den oppfyller ditt kriterie.

3. Du kan gjerne belønne hunden i posisjon med godbit, men omvendtlokking er strengt forbudt. Klikk atferden presist – hent deretter opp godbiten (eller leken) fra lomma.

Dette er vel egentlig ikke så veldig strenge «regler». Det er faktisk bare snakk om helt normal klikkertrening uten unødvendig hjelp.

Når hunden kan bli sittende foran deg i minst 5 sekund før du klikker, kan du gjøre det samme med ligg og stå.

Og når du har gjort det er du klar for neste utfordring som er å gå ifra hunden sittende/liggende/stående, gå 10 meter unna, vente i 5 sek, og så gå tilbake og klikke/belønne. Samme regler gjelder her – hunden skal FRIVILLIG velge å bli sittende/liggende/stående i samme posisjon når du går ifra den. Din jobb er å klikke presist, og øke vanskelighetsgraden gradvis. Og hvis du lurte – omvendtlokking er fortsatt forbudt.

Har du klart begge utfordringer? SUPERT! Du har herved fått tilbake din til lisens til å omvendtlokke. Bruk den til å KVALITETSSIKRE de fine, stabile posisjonene dine og dermed gjøre dem enda bedre.

Så snart hunden holder posisjonen også med omvendtlokking – legg bort omvendtlokkingen! Denne teknikken har nå gjort jobben sin, og du trenger den ikke lenger. Når det er lettere for hunden å gjøre atferden med omvendtlokking enn uten, er det ikke lenger snakk om kvalitetssikring – bare helt unødvendig hjelp.

Hvorfor shape først og omvendtlokke etterpå?

Vi møter altfor ofte ellers godt klikkertrente hunder som ikke kan å holde posisjonen. Alle hundene «kan» bli når eier omvendtlokker, men altfor få har skikkelig fine, FRIVILLIGE bli-posisjoner.

Vi har sagt det før, og sier det igjen: Hvis hunden kan holde posisjonen når du omvendtlokker men ikke ellers, er det ikke lenger snakk om omvendtlokking, men stor, stygg og feit LOKKING.

Det er greit nok med lokking så lenge denne fjernes snarest mulig. Men det vi ser gang på gang er at 95% av hundetrenere aldri fjerner denne hjelpen, og da hjelper det lite. Og det er derfor vi alltid er så nøye med å lære bort REN TRENING på våre konkurransekurs (på hverdagskurs trenger ikke kravene til mekaniske ferdigheter være like høye, selv om det selvsagt er en fordel for alle).

Å kunne HOLDE POSISJONEN er en like «aktiv» grunnferdighet som alle andre atferder som innebærer bevegelse. Hunden må lære å TILBY å holde posisjonen, akkurat som den skal lære å tilby ulike bevegelser. Å «fryse» i samme stilling rett foran deg skal være en like naturlig del av arkivet for en klikkertrent hund som å tilby sitt, ligg, stå, utgangsstilling, snurr rundt osv osv.

Den gode nyheten er at dette er utrolig enkelt å klikkertrene en stabil posisjon helt uten (omvendt)lokking eller annen hjelp (noe du vil oppdage når du kaster deg over utfordringen etterpå). Det er bare å GJØRE DET!

Første bud for å bli kvitt eventuell omvendtlokkingsavhengighet er å STOLE PÅ KLIKKET og å STOLE PÅ PROSESSEN. Shaping innebærer GRADVIS FORMING av atferder. Det vil si at du får ikke se hele den ferdige atferden etter to klikk. Deal with it. Bare pust rolig. Fortsett å markere og belønne riktig adferd, og øk kriteriene dine fornuftig, så tar det ikke lang tid før du ser effekten. Og den effekten du nå ser er VARIG.

Sett igang med utfordringen nå – det er gjort på 5×2 minutter for hver posisjon. (PCen din vil selfdestruct om 15 sekunder hvis du ikke setter igang med en gang!)

Og når du fikser dette i løpet av helgen, skal vi fortelle deg en KJEMPEFORDEL som du vil ha av denne nye grunnferdigheten etterpå. Faktisk vil du ved å gjøre denne utfordringen løse en annen hovedutfordring som altfor mange klikkertrenere har. Og akkurat dette skal vi snakke om i neste bloggpost…. følg med!


Morten Egtvedt & Cecilie Køste er forfattere av bøkene «Klikkertrening for din hund«, «Lydighetstrening i teori og praksis» og «Rundering i teori og praksis«.