Første uke i januar er høytid for gode forsetter og høye målsetninger. Konvensjonell visdom forteller oss at det kan være lurt å fortelle andre om målene dine, slik at du lager deg en forpliktelse til å gjennomføre dem.

Forskning kan imidlertid tyde på at når du forteller dine venner om målene dine (inkluderert posting av målsetninger på Facebook og i bloggen din) reduserer du sannsynligheten for at du faktisk vil oppnå dem.

Det ser ut til å være et vanlig fenomen i disse dager å tro at hvis det ikke er postet på Facebook, så har det ikke skjedd. Vel, hvis du poster målsetningene dine på Facebook tyder ting på at du lurer hjernen din til å tro at det faktisk HAR skjedd allerede. Den gode følelsen du får idet du forteller andre om målsetningene dine kan dermed redusere sjansen for at du faktisk gjør den jobben som må gjøres for å nå dem i praksis.

Så hva bør du gjøre i stedet? Målsetninger er gode å ha, så sett deg ned og kjør en skikkelig målsetningssprosess for hundetreningen i 2013. Denne artikkelen gir bra tips for hvordan du kan utforme målsetningene dine. Se gjennom målsetningene dine med jevne mellomrom, men hold dem for deg selv – og fokuser på å GJØRE JOBBEN.

Når du så i tillegg utvikler din evne til å være fornøyd med det du selv oppnår, uten å være avhengig av ytre bekreftelser fra andre, øker sjansene dine ytterligere til å klare det du bestemmer deg for – både i hundetrening og på andre områder av livet. Hvor mange mentale «klikk» eller «likes» har du gitt deg selv idag?

Godt nytt hundetrenings år alle sammen!


Morten Egtvedt & Cecilie Køste er forfattere av bøkene «Klikkertrening for din hund«, «Lydighetstrening i teori og praksis» og «Rundering i teori og praksis«.