3973_u9y3r223.-24. februar kommer Tobias Gustavsson fra SWDI til CanisCity i Trondheim for å holde en workshop i lekutvikling. Å utvikle en god lek med hunden er helt avgjørende for deg som ønsker å trene fram en bra lydighets- agility- eller brukshund. I tillegg vil du lære man masse om din hunds språk når Tobias virkelig analyserer hva som fungerer og ikke i leken din, så dette en en workshop du bør få med deg! Du kan delta både med egen hund eller som observatør . Les mer om kurset her

Å ha en effektiv belønning som kan framkalle høy intensitet i hunden gir mange flere strenger å spille på i treningen enn om hunden kun kan bli belønnet med godbiter. Det ideelle er å ha en hund som gjerne vil ha begge deler.

Et liten tanke som har slått meg de siste årene, er at mange hundetrenere ser ut til å kikke mer på hvorden diverse instruktører de beundrer belønner hundene sine, framfor å se på hva deres egen hund responderer best på.

Det vanligste problemet jeg ser er hunder som «tvinges» til å ha drakamp. Alle hunder kan trenes til å like drakamp, men noen raser trigger som regel mer «naturlig» på drakamp enn andre. Og hvis en hund som ikke naturlig tenner på drakamp i tillegg blir utsatt for figuranter som leker med dem på samme måte som de leker med sin egen schäfer, kan ting fort bli litt feil. At hunden drar i filla, betyr ikke nødvendigvis at atferd blir forsterket…

Maller, rottweilere, terriere, schäfere, border collier osv er som regel lett å utvikle drakampen på. Retrievere, spaniels, stående fuglehunder og andre ikke like typiske brukshundraser er skrudd sammen litt annerledes. Joda, mange av dem elsker også drakamp, men ofte må drakampen utføres på en litt annen måte.

Svært ofte er det selve JAKTEN som er mest forsterkende for mange av disse hundene. For andre hunder er det å BÆRE byttet i munnen etter å ha fått tak i det. For noen hunder er det å LØPE FORAN med leken i munnen mens eieren later som om han jager etter som er moro. Og for andre er det å bli KLØDD på bakparten mens de holder leken i munnen som er himmelriket. Og andre vil faktisk mye heller ha et pipedyr eller løpe etter en tennisball…

L489_var_b7x2z8_medium-1

Et godt hjelpemiddel for hunder som elsker selve JAKTEN mer enn kampen, er å kjøre leken i et langt tau etter fiskestangprinsippet. Da er det lett å holde jakten igang lenge, og hunden blir ofte mye friere i leken og slipper seg løs mer enn om drakampen foregår rett oppi fjeset til figurant eller hundefører.

I nettbutikken til Canis får du nå kjøpt Canis-pisken. Med denne er det lett å holde leken igang lenge. Jeg har brukt den mye som belønning under runderingstrening, og ser ofte at hunder som ikke responderer så bra på vanlig drakamp, fungerer mye bedre når belønningen foregår i form av en litt mer «upersonlig» jaktlek ute hos figuranten.

Den er litt upraktisk å ha i lomma under lydighetstrening, men det funker bra å bruke den som avstandsbelønning.

Hva som fungerer best på din hund må du finne ut! Ikke vær redd for å gå litt ut av komfortsonen og prøv en ny belønning i noen økter. Hvem vet, kanskje du gjør noen interessante oppdagelser…?

Les mer om workshopen med Tobias Gustavsson her

Bestill Canis-pisken i nettbutikken til Canis her