I gårsdagens blogg fikk du en første introduksjon til begrepet «miljøsignaler». Når vi snakker om signaler eller kommandoer, så tenker vi som regel på at hundefører sier noe eller evt gir signaler med hendene. Men som vi så i gårsdagens film, kan også stimuli i miljøet få stimuluskontroll over hundens atferder.
Hvis du passer på at vannet alltid er AV når du forsterker at hunden slår på vannet med snuten, vil denne stimulusn få kontroll over atferden. Og hvis du passer på at vannet alltid er PÅ når du forsterker at hunden slår av vannet med labben, vil denne stimulusen få kontroll over den atferden.
Dagens utfordring
Idag skal du få en ny utfordring der du skal få jobbe med et miljøsignal på egen hånd. Når det ringer på døra hjemme hos oss blir det vanligvis et ganske heftig leven. Ringeklokka er med andre ord et miljøsignal som får de to flatcoat-damene våre til å gå fullstendig bananas (det er ikke så ofte vi får besøk her ute på landet, så vi har ikke prioritert å trene så mye på dette). Men til ære for bloggens lesere skal vi nå vise hvordan vi kan snu dette signalet til noe mer hensiktsmessig.
Trinn 1: Lær hunden å legge seg frivillige i kurva
Du starter som vanlig med å få fram atferden frivillig. Still deg rett foran kurva til å begynne med, og klikk og belønn når hunden legger seg. Når det funker går du gradvis lenger unna kurva. Fortsett til du har bra flyt på atferden.
Trinn 2: Doggie-Zen kvalitetssikring
For at denne øvelsen skal fungere i praksis, så MÅ du kjøre såkalt Doggie-Zen kvalitetssikring (se boka Lydighetstrening i teori og praksis for mer info om om dette begrepet). Hunden må kunne tilby atferden frivillig, selv om den helst vil gå direkte bort til det den har lyst på (dvs den som kommer på døra).
Trinn 3: Tilby atferden når du er gjemt bak døra
Et trinn som vi fant ut var praktisk, er også en form for doggie-zen kvalitetssikring. Vi lærer hunden at når vi står på den andre siden av den lukkede døra, så kan den få oss til å komme fram ved å gå og legge seg i kurva (i stedet for å bjeffe og hoppe på døra, som den normalt vil gjøre). Dette var faktisk litt krevende å få til – det er ikke så ofte hunden trenger å tilby atferder mens den ikke kan se oss, så det var ganske nytt for Kira ihvertfall. Men etter noen repetisjoner tok hun poenget.

http://www.youtube.com/get_player

Nå kan du jobbe med disse tre trinnene resten av dagen, og så setter vi på signalet i morgen!