I sin blogg kommenterer Lena Gunnarsson at endel personer kritiserer klikkertrening fordi folk ikke får topp konkurranseresultater med metoden. Lena skriver videre, i sin vanlige saklige og ydmyke stil at endel av kritikken mot klikkertrening kanskje er berettighet, og foreslår endel ting klikkertrenere kan bli bedre på.

Jeg for min del er ikke så fullt så god på ydmykhet (eller saklighet, vil noen kanskje si), så jeg vil i stedet si det som det er: Påstander om at klikkertrening ikke kan gi topp konkurranseresultater er helt uberettiget. Punktum. Sånn, da har vi avklart det 🙂


Jeg vil istedet bestemt hevde at for enhver klikkertrener som
 • legger ned de samme treningstimene som andre ekvipasjer på toppnivå
 • har det samme ambisjonsnivået og «konkurransehodet» som andre ekvipasjer på toppnivå
 • har like gode ferdigheter innen klikkertrening som andre toppekvipasjer har med sine metoder, og
 • i tillegg sørger for å skaffe seg en rase/individ som har like stort potensiale som andre hunder på toppnivå
… så har klikkertrening som metode/filosofi alt man trenger for å komme helt til topps.
Der klikkertrenere (eller ekvipasjer som bruker andre metoder) eventuelt ikke oppnår topp resultater ligger manglene på de fire punktene jeg nevnte ovenfor – ikke på treningsprinsippene.
Den prinsippielle forskjellen mellom klikkertrening og andre metoder som brukes på toppnivå ligger først og fremst på stadiet av treningen der man trener inn øvelsene rent teknisk. Og det er vel ikke akkurat noe stort problem å lære inn øvelsene med klikkertrening? Det er ikke der utfordringene ligger. Jeg møter sjelden seriøse klikkertrenere som klager over at de ikke klarer å lære inn øvelsene sine rent teknisk.
Og når øvelsen først er lært inn er det egentlig ingen større prinsippielle forskjeller mellom klikkertrening og andre metoder. Alt andre topptrenere gjør av f.eks. konkurransetrening, generalisering, overtrening, farts/intensitetstrening, mental trening for fører osv er ikke lenger et spørsmål om metode/filosofi. Det er et spørsmål om å gjøre den jobben som kreves for å bli best (jmf de fire punktene jeg nevnte ovenfor).
Og egentlig begynner hele dette spørsmålet å bli mindre og mindre relevant nå. Før sa folk at man måtte straffe hundene sine for å få dem sikre på toppnivå. Dette kan man ikke lenger si nå, ettersom svært mange av de som hevder seg i toppen både innen lydighet og bruks trener belønningsbasert. Så mener man da at det er bruk av selve klikkeren, og/eller hundens egeninitiativ (tidlig i innlæringsfasen) som gjør at klikkertrening ikke egner seg for topp konkurranseresultater, mens annen belønningsbasert trening på en eller annen magisk måte er mer egnet?? Det høres for meg veldig, veldig merkelig ut.
Nei, det som skiller toppekvipasjer fra de som følger i gruppen like bak er de fire punktene jeg nevnte ovenfor. Ingenting annet!
I sin blogg skriver Lena at mange snakker om utholdenhet som en viktig faktor for topphunder, og det er helt klart viktig. Men jeg vil hardnakket påstå at dette heller ikke har noen som helst sammenheng med treningsfilosofi – klikkertrening eller ikke.
Utholdenheten til hunden din bestemmes først og fremst av:
 • GENETIKK – noen hunder/raser har en utrolig utholdenhet nesten gratis fra naturens side, mens det for andre raser er så og si urealistisk å holde samme intensitet gjennom et langt konkurranseprogram, samme hvor bra de blir trent!)
 • FORSTERKNINGSKVALITET – på hunder som er belønningsjunkier (henger sammen med forrige punkt til en viss grad, men kan også utvikles) er det det veldig enkelt å bygge utholdenhet. Når det gjelder hunder som ikke har en belønning de virkelig vil dø for er dette nesten umulig, samme hvor bra de trenes ellers. Selvfølgelig er utviklingen av en belønningsjunkie et treningsspørsmål, men når det gjelder utvikling av belønninger er det INGEN prinsippielle forskjeller mellom klikkertrening og andre metoder.
 • FLYT – jo bedre flyt man har på øvelsene, desto mindre energi bruker hunden på å utføre dem, og desto lettere er det å være utholden. Men graden av flyt er heller ikke et spørsmål om treningsfilosofi – det er først og fremst et spørsmål om å legge inn nok treningstimer.
 • TOLERANSE FOR FORSTYRRELSER – ligner litt på flyt. Jo mindre krefter hunden bruker på å holde styr på det som foregår rundt den, desto mindre energi bruker den, og desto mer utholdende blir den i konkurranse og treningssituasjonen. Heller ikke dette er et spørsmål om treningsfilosofi. Å trene med forstyrrelser er noe alle må gjøre uansett metodikk.
 • UTHOLDENHETSTRENING. Den siste faktoren som avgjør hvor utholdende hunden er, er den faktiske utholdenshetstreningen som gjøres. Det vil si at hunden gradvis lærer å jobbe lenger og lenger før belønningen kommer. Noen begynner med dette tidlig – andre begynner med dette senere (etter min erfaring trenger man innen lydighetstrening faktisk ikke å jobbe spesielt mye med utholdenhet så lenge hunden er god på de fire forrige punktene. I rundering er derimot systematisk utholdenshetstrening mer avgjørende). Men uansett er heller ikke dette et spørsmål om klikkertrening eller ikke.
En rask opptelling blant Canis-instruktørene viser forøvrig at av 47 instruktører har ca. 20 av dem vært i øverste klasse i lydighet, bruks, agility, jakt eller hatt godkjent redningshund eller militær patruljehund.
Benytter forresten sjansen til å gratulere
 • Canis-instruktør Bodil Mehl Wiik med gull i Nordisk Mesterskap i agility for lag 2011
 • Tidligere Canis-instruktør Siv Svendsen med en flott 5. plass i NM i lydighet 2011
Konklusjon: Hvis du vil ha toppresultater innen en hundesport tyder all empiri på at en hel haug med alternative metoder/filosofier kan ta deg dit. MEN du må TRENE NOK, du må TRENE BRA, du må være AMBISIØS, og kanskje viktigst av alt – du trenger en BRA HUND.