I denne artikkelen spør Geir Marring fra Oslo Hundeskole om hva som er riktig og gal metodikk. Han argumenterer i artikkelen sterkt mot å «binde seg opp til en saliggjørende metodikk». For å gjøre diskusjonen litt mer interessant vil vi hevde at, jo det bør du absolutt!


Spøk til side. For å være helt presis mener vi selvfølgelig at «dette er en påstand som fortjener litt nærmere granskning og presisering».

Det høres tilsynelatende ut som en logisk slutning at ettersom alle hunder er forskjellige, må vi også ha en stor verktøykasse med mange forskjellige metoder for å kunne trene alle hunder. Men dette er bare delvis riktig. Og av og til er det direkte feil.

Det finnes flere forskjellige metoder, eller rettere sagt «treningssystemer» å velge mellom for hundetrenere. Og alle disse gir resultater når de blir riktig brukt, ellers hadde de ikke blitt etablert som standarder. («Resultater» kan defineres på forskjellige måter, men vi kan la det ligge for nå). I stedet for å diskutere hva som riktig og gal metode burde vi kanskje heller diskutere «hvordan gjennomføre treningssystemet best mulig».

Ok, tilbake til poenget: Noen av disse forskjellige treningssystemene ligner på hverandre, både i terminologi og praksis. Andre treningssystemer er såpass forskjellige at det er lett å skille dem fra hverandre. Noen treningssystemer er til og med så forskjellige at de gir totalt motstridende råd på samme spørsmål.

Og her kommer vårt hovedpoeng: Noen treningssystemer kan enkelt kombineres. Man kan plukke det beste fra dem alle uten problemer. MEN noe treningssystemer kan faktisk IKKE kombineres uten at det vil forsinke eller i verste fall regelrett ødelegge treningen din.

I stedet for å shoppe ukritisk fra alle mulige treningssystemer vil vi derfor anbefale følgende:

1. Skaff deg god oversikt over de forskjellige treningssystemer som finnes på markedet.

2. Velg ut et system som føles riktig for deg, og som faktisk gir deg gode resultater.

3. Gå inn for å bli skikkelig god innenfor det treningssystemet du har valgt.

4. Vær KREATIV innenfor ditt treningssystem. Innen samme treningssystem finnes det TUSENVIS av forskjellige måter å løse samme problem på. Sannsynligvis mer enn nok for alle hunder du noen gang vil møte…

5. Finn fram til det som er KJERNEPUNKTENE i ditt treningssystem, og hold på dem. Fokuser på prinsipper, i stedet for å se deg blind på «metoder». Da vil du enkelt se hvilke «metoder» som kan kombineres, og hvilke som absolutt ikke bør kombineres.
Er man litt «sta» og tro mot sine kjerneprinsipper, kan man skape veldig stor utvikling og variasjonsmuligheter innenfor sitt system. Og kanskje også skape bedre resultater enn om man bare skifter helt retning hver gang man møter en utfordring.

mvh
Morten Egtvedt & Cecilie Køste
(hovedinstruktører Canis Hundeskole)